La pluja d’idees reciclada

Quan pensem en la creativitat ens ve al cap començar des de zero, encetar un procés nou que no sabem cap on ens durà i que de ben segur ens en sorprendrà el resultat. Aquesta creativitat pot formar part molt més intrínseca d’una feina concreta, per exemple, un dissenyador o creatiu. En aquest cas no es tracta de resoldre un problema concret, sinó realment de crear alguna cosa des de zero, per exemple, una campanya de publicitat per a un nou producte. O començar a plantejar solucions molt creatives a problemes que potser ara són incipients però que realment no cal que siguin resolts de manera immediata. Exemple de creativitat i de les innovacions radicals que en resulten en tenim molts. Si mirem com era treballar a una empresa fa cinquanta anys, veurem que res té a veure amb com ho és treballar-hi ara. Abans els dispositius mòbils eren poc freqüents i de dimensions bastant exagerades, ara n’hi ha per tot tipus de necessitats i d’intensitats d’usos. Les noves tecnologies ens ajuden a treballar millor si les fem servir quan cal i amb criteri.

Però la creativitat és una eina molt interessant en el dia a dia. Per afrontar qualsevol situació sempre hi ha maneres de fer-ho molt més agradables i per tant resolutives. En la nostra activitat sempre ens trobem reptes que tenen a veure amb l’eficiència (fer les coses emprant menys recursos) o amb l’eficàcia (resoldre alguna qüestió que fins ara no sabíem resoldre). I ens trobem en aquestes situacions de manera continuada. De vegades les podem forçar una mica, perquè volem que els processos a l’empresa siguin millors en ambdues característiques, de vegades simplement ens hi trobem sense ni tan sols buscar-ho. I és aquí on aprendre a trobar noves maneres d’enfocar el problema pot ser un valor afegit personal que ens aporti gratificació i alhora sigui útil per a nosaltres i l’empresa. En definitiva ens ajudi a aprendre, evolucionar i canviar.

Mirar el passat i fer-ho des de la perspectiva habitual pot ser enriquidor. Moltes vegades a les empreses es comencen projectes que no finalitzen, però que han portat a consumir recursos i a generar uns resultats parcials. Si aquestes idees, i l’aprenentatge d’aquests processos es guarden, poden ser rescatats en el futur i molt valuosos. No llençar els esforços creatius que han quedat a mitges i tenir-los guardats és un punt molt positiu. Estem acostumats a resoldre els problemes actuals amb la perspectiva actual, del present, i això està molt bé. Ens ajuda a centrar-nos, ordenar les idees, i obrir processos de generació de propostes amb les persones que estem treballant conjuntament actualment. Quan enfoquem avui una innovació, petita o gran, acostumem a emprar la tècnica de realitzar una pluja d’idees. Fer-ho en equip ens pot ajudar a resoldre qüestions del dia a dia, sumar esforços quan ho fem, i proposar alternatives al què estem fent, o crear maneres de fer noves. Però moltes vegades podem aprofitar aquelles idees que en el seu moment no vàrem utilitzar i que potser ara tinguin alguna possibilitat de realització. Podem incorporar a aquesta pluja d’idees, que ja s’ha dit que pot ser per a resoldre aspectes del dia a dia molt més concrets o abordar processos creatius més complexes, algunes idees del passat, totalment elaborades o parcialment elaborades, i exposar-les i veure on ens porten. Així doncs, tan si es tracta de processos creatius que volen una gran dosi d’imaginació, com si es tracta d’afrontar qüestions més prosaiques del dia a dia, relacionades amb l’eficiència o l’eficàcia, realitzar una pluja d’idees amb certa dosi de reciclatge pot ser molt innovador. D’entrada ens pot ajudar a desbloquejar quan no sabem per on començar. A més, posa en valor tot l’aprenentatge que algun dia es va fer i que potser no va portar fruits de manera immediata però precisament ara ho acabi fent.  De vegades reinventar allò que ja existeix ens porta a ser transgressors de maneres molt sorprenents i a més ens ajuda a valorar que l’esforç creatiu es bo que sigui continuat.

 

Natàlia Cugueró Escofet

Article publicat al Diari de Terrassa el 07 de juny de 2018

Articles relaccionats

12 November, 2018

El mite de l’emprenedor