Devolucions d’Hisenda. Et paguen o et tornen?

Ja estem entrant en la recta final de la campanya de la Renda 2017 i volem aprofitar per parlar d’un comentari molt estès, que es fa a peu de carrer, envers les devolucions d’Hisenda.

Cada any, pocs dies després de l’inici de la campanya, l’Estat procura fer la seva publicitat tot anunciant la quantitat de diners que ja ha tornat i a quants contribuents. Per descomptat que no deixa de ser una intenció de mostrar una afabilitat i eficiència que se l’hi hauria de suposar donat que durant un bon període de temps ha tingut en el seu poder els diners que ens ha retingut a compte durant l’exercici anterior.
Llavors, tot plegat fa que molts dels que encara estan esperant la devolució es confonguin i els comentaris habituals que sentim són de l’estil: “estic de sort, Hisenda em pagarà tant”.

Si bé ho podríem deixar en el terreny d’una curiositat semàntica, hem de ser capaços de veure la diferència entre que ens paguin o que ens tornin diners.
Les declaracions tenen tres possibilitats de resultat: a tornar, quan ens han retingut més del que tocava; a pagar, quan ens han retingut menys; i negativa, quan el resultat és zero perquè queda tot ajustat i ni ens tornaran diners, ni haurem de pagar-ne.
Quan el resultat és a tornar tots estem molt contents, però hem de tenir clar que Hisenda no ens paga res, qui paga és el contribuent de forma avançada. El que ha passat és que Hisenda ens ha retingut més diners del compte i el que fa és tornar-nos la diferència.

I és tan senzill com important saber que el contribuent, amb el sistema de retencions de l’IRPF, el que fa és finançar l’Estat, de forma gratuïta, amb uns diners que no ens donaran cap rendiment. Com cada any.

Artículos relacionados

02 de septiembre de 2019

La felicitat i el reconeixement

13 de mayo de 2019

Perseverar